BRA WHITE TRUFFLE
The white truffle is one of the typical products of Piedmont world's most famous . The scent of this tuber is the protagonist of many of the recipes Piedmontese cuisine.
Already in the eighteenth century Piedmontese truffle was estimated and consumed in the kitchens of European nobility. Among his many admirers the composer Rossini called it "the Mozart of mushrooms". The most precious is certainly that collects in the hills of Alba and Asti.
Solo nel '900 questo tartufo bianco ha acquistato fama mondiale, grazie alla geniale opera di promozione svolta da Matteo Morra ("Maté Mura") e Giacomo Morra, albergatore e ristoratore di Alba, giustamente "incoronato" Re dei Tartufi già nel 1933 dal Times di Londra. tratto da wikipedia
Sembra che anche il Re di Francia acquistasse il tartufo bianco d'Alba per sostituire l'aglio nei banchetti di corte.
Tutti gli anni si tiene ad Alba, la "capitale" del tartufo, l'annuale fiera mercato dove i commercianti di tartufi incontrano i "trifolao" che raccolgono questo prezioso prodotto tipico della terra piemontese. Per maggiori informazioni http://www.fieradeltartufo.org/it/Default.asp
The white truffle of Alba is one of the protagonists of Piedmontese cuisine profuno and imparts a distinctive flavor and even the simplest dishes such as' s egg white picket or Tajarin.
0 comments:
Post a Comment